Ένα χρόνο SALOS.GR

Του Γιάννη Λάζαρη

Όταν ξεκίνησε το SALOS.GR δεν περίμενα κάτι άλλο. Δεν περίμενα ακόμα άλλο ένα site με αντιγραφή ειδήσεων, με παράλληλη καταγραφή «κοινωνικής σαχλαμάρας» και μασημένης τροφής. Δεν είναι ένα site για να δεις αυτά που έγιναν, που θα ακούσεις απλουστεύσεις για το γεγονός.

Το SALOS έγινε πριν ένα χρόνο και έχει άποψη. Συμφωνείς ή διαφωνείς, έχει προκαλέσει και προσκαλέσει την κοινωνία που επικοινωνεί, με έντονο και διεισδυτικό τρόπο. Μην παίρνοντας τίποτα ως δεδομένο από τα κακώς κείμενα και ενθαρρύνοντας θετικές κοινωνικές και πολίτικες πρωτοβουλίες από οπουδήποτε και αν προέρχονται.

Ο mr. SALOS έχει ένα παρελθόν που λίγοι γνωρίζουν. Έχει ένα πνευματικό και γνωστικό υπόβαθρο με συνεχή ανατροφοδότηση και καθαρή σκέψη.

Και τί έγινε που εδώ και ένα χρόνο υπάρχει το SALOS ; Και αν δεν δημιουργείτο, τι δεν θα γινόταν; Δεν θα απαντήσω αλλά θα αφήσω τον Κορνήλιο Καστοριάδη να συμμετάσχει αλληγορικά στο ερώτημα αυτό. «Ουδείς μπορεί να δώσει απάντηση στην ερώτησή σας για ποιο λόγο, κάποιος, σε μίαν ορισμένη στιγμή, δεν δημιούργησε κάτι. Η συγκρότηση ενός λαού σε πολιτική κοινωνία δεν είναι δεδομένη, δεν είναι κάτι που χαρίζεται, αλλά κάτι που δημιουργείται. Μπορούμε απλώς να διαπιστώσουμε ότι, όταν απουσιάζει μια τέτοια δημιουργία, τα χαρακτηριστικά της προηγούμενης κατάστασης διατηρούνται ή αλλάζουν μόνο μορφή.»