Έληξε (;) το σόου Πελετίδη – Διεκδίκησε επιτυχώς ΑΝΕΡΓΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Του Ηλία Κυριακόπουλου*

Έληξε η προαναγγελθείσα πορεία «κατά» της ανεργίας, από την Πάτρα προς την Αθήνα και το μεγαλειώδες πλάνο του μεγάλου μας λαϊκού ηγέτη και επαναστάτη Κώστα Πελετίδη, πήρε σάρκα και οστά.

Σκοπίμως φυσικά και δια της πλαγίας οδού, όλοι οι παράγοντες, παραγοντίσκοι και κολαούζα της Δημοτικής Αρχής, δεν έκαναν λόγο για τα αιτήματα που έχει ο Δήμαρχος και οι εντολείς του, τα απέκρυψαν (και συνεχίζουν) τεχνηέντως, αντιθέτως όμως προέβαλαν ΜΟΝΟ την πορεία προς την Αθήνα! ΜΟΝΟ την πορεία! Κι όλοι έχουν στο μυαλό τους ένα σόου, κάτι διαφορετικό (το διαφορετικό αρκετά συχνά μας ελκύει), κάτι το «ουάου» που θα έλεγε και ο Γιάνης!

Αυτό το ΟΥΑΟΥ σε συνδυασμό με το «τσαφ», που κάνει κάθε φορά η Δημοτική Αρχή όταν στριμώχνεται από την λογική και την ερώτηση, προκαλούν. Προκαλούν τη λογική και την αξιοπρέπεια των Πατρινών.

Με το προηγούμενο άρθρο-παρέμβασή μου για τις προτάσεις της Δημοτικής Αρχής Πατρέων και του κ. Πελετίδη, με τίτλο «Με όχημα την Πάτρα, το ΚΚΕ προκαλεί τους Έλληνες – σε ρόλο θιασάρχη ο Πελετίδης», κατέδειξα κατά πόσο ουτοπικές και λαϊκίστικες είναι οι προτάσεις του Δημάρχου. Στο σημερινό άρθρο, θα θεωρήσω ότι οι προτάσεις του κ. Πελετίδη είναι «ρεαλιστικές» και ότι μπορούν να πραγματοποιηθούν.

Και εξηγούμαι. Έχει προβεί κάποιος από όλους αυτούς του φορείς και τις οργανώσεις που δήλωσαν στήριξη στον κ. Πελετίδη και την ομάδα του, σε μια απλή μαθηματική πράξη για να δουν τι σημαίνουν επί τω πρακτέω αυτά που ζητά ο κ. Πελετίδης; Γιατί το να δηλώνω ότι θα κάνω μια πεζοπορία και ένα οχταήμερο κάμπινγκ σε διάφορες περιοχές βγάζοντας σέλφι με τους θαυμαστές μου, είναι μια ωραία, χιουμοριστική δράση. Το θέμα όμως είναι, τι ζητάω. Λένε οι κύριοι της Δημοτικής Αρχής ότι, κάνουν την πορεία για τους ανέργους. Αναρωτιέμαι, αν ο άνεργος ταΐζεται με μια πορεία ή με δουλειά.

Για να δούμε λοιπόν τα νούμερα (τα ποσά) που προκύπτουν από τις αιτιάσεις του.

Οι δηλωμένοι άνεργοι στην Ελλάδα είναι 1.169.119 (Ιανουάριος 2016). Αυτό πρακτικά τι σημαίνει;

Πρώτον, σύμφωνα με τον κ. Πελετίδη και το ΚΚΕ, κάθε μήνα το κράτος θα πρέπει να καταβάλει στο συγκεκριμένο σώμα ανέργων 701.471.400 ευρώ, εφόσον ο κ. Πελετίδης διεκδικεί όλοι οι άνεργοι ΧΩΡΙΣ όρους και προϋποθέσεις να λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα  600 ευρώ.

Δεύτερον και σύμφωνα με το αίτημα του κ. Πελετίδη να μην πληρώνουν οι άνεργοι ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, σημαίνει πρακτικά και με έναν άτυπο και χαμηλό μέσο όρο, ότι το κράτος θα πληρώνει γι’ αυτή τη δαπάνη 116.911.900 ευρώ το μήνα. Υποθέτουμε: 60 ευρώ το μήνα ρεύμα, 10 ευρώ για νερό, 30 ευρώ για τηλέφωνο.

Τρίτον, η καθημερινή σίτιση των ανέργων όπως ζητά ο κ. Πελετίδης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αν ανέρχεται στα 10 ευρώ την ημέρα, το κράτος θα πληρώνει 11.691.190 ευρώ μηνιαίως.

Τέταρτον, έστω ότι οι μισοί μόνο άνεργοι, νοικιάζουν σπίτι και το κόστος κατά μέσο όρο ανέρχεται στα 300 ευρώ για τον καθένα. Άρα έχουμε, 600.000 άνεργοι επί 300 ευρώ ενοικίου, σύνολο κόστους για το κράτος, 180.000.000 ευρώ το μήνα, καθώς ο κ. Πελετίδης θεωρεί ότι το κράτος πρέπει να επιδοτεί το ενοίκιο των ανέργων στο 100%. (Πόσο να νοικιάζεται άραγε μια μονοκατοικία 150 τ.μ. και πισίνα;)

Το σύνολο ΜΟΝΟ από αυτές τις τέσσερις δαπάνες και με τα υπερευνοϊκά ποσά που προανέφερα, ανέρχεται στα 12.120.890.000 δίς ευρώ ετησίως!!!

Αυτοί οι αριθμοί αν με καταλαβαίνετε, ευνοούν αριθμητικά μεγέθη προς τα κάτω. Μήπως εγγυάται ο κ. Πελετίδης, ότι ο αριθμός των ανέργων θα παραμείνει στο 1.200.000 και δεν θα αυξηθεί ραγδαία;

Νομίζω πως τα κίνητρα που δίνει ο κ. Πελετίδης για να γίνει ή να παραμείνει κάποιος άνεργος, είναι πολλά περισσότερα από αυτά που θα έχει για να εργάζεται. Άλλωστε μόνο με τις παροχές που ανέφερα, ο άνεργος θα κοστίζει στο κράτος περίπου 1000 ευρώ, ενώ ο εργαζόμενος των 751 ευρώ (όπως προτείνει ο κ. Πελετίδης), και κατώτερο μισθό θα παίρνει, και θα είναι αναγκασμένος να πληρώνει τις υποχρεώσεις και τα έξοδά του (πχ. δάνειο, ενοίκιο, ΔΕΗ, νερό, τηλέφωνο, φαγητό, μετακίνηση, φοιτητικά έξοδα για τα παιδιά του κτλ). Απορώ αν συμφέρει κάποιον να εργάζεται.

Εννοείται πως το σώμα των ανέργων, αυξάνεται κατά πολύ, κατά πάρα πολύ, εφόσον γίνουν άνεργοι και οι άνθρωποι, που εργάζονται για λιγότερα -ας πούμε- από 400 ή 600 ευρώ.

Τέλος, στη δήλωση του κ. Πελετίδη ότι όσοι ζητούν οικονομικό απολογισμό της πορείας (αφού ετσιθελικά έβαλε το χέρι στην τσέπη και ο Δήμος Πατρέων, δηλαδή οι πολίτες της Πάτρας) είναι «ελεεινοί», του την επιστρέφω και απαιτώ ως δημότης ΤΩΡΑ, την παράδοση στη δημοσιότητα, των στοιχείων του οικονομικού απολογισμού για το «σόου» που αποφάσισε ο ίδιος (;) να κάνει.

*Ο Ηλίας Ν. Κυριακόπουλος είναι πολιτικός επιστήμονας