Άγγελος Τσιγκρής: «Αντί να στηριχτούν οι αγρότες, καλούνται το 2017 να σηκώσουν και νέα δυσβάσταχτα βάρη…»

Με αφορμή τους νέους, επιπλέον, φόρους που θα κληθούν να πληρώσουν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ο Άγγελος Τσιγκρής έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε απόγνωση, λόγω των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζει στο πλαίσιο της παραγωγικής του διαδικασίας, όπως: 
1. Το κόστος της αγροτικής παραγωγής, που έχει εκτιναχθεί στα ύψη. 
2. Την αύξηση στο αγροτικό ρεύμα, που δεν έχει προηγούμενο. 
3. Τις αυξήσεις στα καύσιμα, που επιβαρύνουν δυσβάσταχτα το κόστος της αγροτικής παραγωγής. 
4. Τις αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών, που έχουν φτάσει σε επίπεδο ρεκόρ. 
5. Τη μείωση των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ προς τους παραγωγούς, που καθιστά την επιβίωση του μέσου αγρότη σχεδόν αδύνατη. 
 
Στα παραπάνω καυτά προβλήματα, έρχεται να προστεθεί και η παγίδα έξτρα φόρου για χιλιάδες αγρότες, που κρύβουν οι αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς τους. 
 
Πολλοί φορολογούμενοι, που είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, με τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλουν την άνοιξη του 2017 θα βρεθούν αντιμέτωποι με μεγάλες επιβαρύνσεις. 
 
Και αυτό παρότι τα φετινά εισοδήματά τους θα φορολογηθούν με βάση τη νέα κλίμακα φόρου που ισχύει για μισθωτούς και συνταξιούχους και δικαιούνται την έκπτωση φόρου των 1.900 – 2.100 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων τέκνων. 
 
Οι επιβαρύνσεις προκύπτουν με τον υπολογισμό της προκαταβολής φόρου. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η προκαταβολή φόρου εισοδήματος έναντι του επόμενου έτους έχει αυξηθεί για τους αγρότες στο 100% από 75% που ίσχυε για τα εισοδήματα του 2015. 
 
Σε περίοδο οικονομικής κρίσης, ο πρωτογενής τομέας αποτελεί ασφαλή διέξοδο για τη χώρα, με την αύξηση του παραγόμενου πλούτου και της απασχόλησης. 
 
Μόνο που η πολιτική της υπερφορολόγησης της αγροτικής παραγωγής θα οδηγήσει σε οικονομικό στραγγαλισμός τον αγροτικό κόσμο και θα δώσει τη χαριστική βολή σε ένα από τα υγιέστερα κύτταρα της Ελληνικής οικονομίας…»._